Wereldkijkdoos

We bezochten C-mine voor een boeiende voormiddag, een stukje wereldburgerschap, een kijkje in en op een andere cultuur, even stilstaan bij armoede en rijkdom, de rijkdom van (h)echte vriendschap, van liefde.
Eerst gingen we op ontdekking in Senegal, een West-Afrikaans landje. We ontdekten de gebruiken, de levenswijze en nog veel meer.
Daar na bekeken we een film. 
Blanka is een bijdehand meisje dat overleeft in de straten van Manilla. Ze is een goedgeoefende, vingervlugge zakkenrolster en leidster van een kleine bende straatschoffies. Achter het stoere uiterlijk van Blanka gaat echter een dromerig meisje schuil dat hunkert naar een eigen familie.
In haar kleine slaapplaats, die ze zo huiselijk mogelijk heeft ingericht, verstopt ze een blik waarin ze geld bewaart. Hiermee hoopt ze zichzelf ooit een moeder te kunnen kopen. Op een dag ontmoet Blanka de oude, blinde straatmuzikant Peter en tussen de twee groeit langzaamaan een warme vriendschap. Maar in de straten van Manilla ligt het gevaar altijd op de loer…
In Blanka kun je een hedendaagse versie van Oliver Twist ervaren. De regisseur koos echter resoluut voor een verhaal boordevol kleurrijke schakeringen, levendigheid, hoop, energie en veerkracht. Zonder het jonge publiek te forceren, registreert hij de zoektocht van Blanka naar een moeder, vrienden en een warme thuis, gezien door de ogen van het jonge meisje. Hierdoor wordt ze een levensechte, pittige, kleine heldin die nooit gewoon het slachtoffer is, maar zeker ook geen heilige.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zeeklassen dinsdag